Dette lærte vi fra sesong 1

Hva har vært fellestrekkene mellom gjestene i podkastserien ‘De som bygger det nye Norge’? Og hvem har inspirert Silvija Seres mest?

I sesongens siste episode er rollene snudd. Silvija Seres har tatt ett skritt til siden og er gjest i egen podkastserie. Hun blir intervjuet av gründer, Christoffer Omberg i Oslo Business Forum.

De siste månedene har 29 helter og heltinner delt spennende perspektiver og skarpe blikk. To ganger i uken har over 10.000 lytterne tatt del i konkrete eksempler på Norges unike inngang til verdiskapning. Gjestene har hatt forskjellige bakgrunn med ulik inngang til tematikken. Det har vært ledere, gründere, teknologer og akademikere.  Til tross for ulikhetene har det vært noen fellestrekk mellom dem.

– De er ikke redde for å gjøre feil

– Det som er felles for dem er at de vil noe veldig sterkt og at de ikke redde for å gjøre feil. De er utålmodige sjeler med mye mot og risikovilje, forteller Seres.

I episoden oppsummerer de sesongen og ser tilbake på spennende historier og konkrete strategier som gjestene har brukt for å skape verdensledende posisjoner. Seres forklarer at mange av dem har tatt stor risiko for å komme dit de er i dag.

– De er grunnleggende opptatt av å endre forretningsmodellene sine for å møte fremtiden som kommer mot oss i rekordfart. De har alle tatt en kjempestor risiko hvor de blander lange visjoner, men samtidig skal være pragmatiske og opportunistiske. Det syns jeg de gjør samtidig som de bruker veldig spennende eksempler, sier Seres.

Hvem har inspirert Seres mest?

Seres trekker frem flere spennende personligheter som har gjestet podkasten. Blant annet episode 29 med gründer, Henrik Müller-Hansen, episode 28 med seriegründer og investor ,Erik Langaker og episode 17 med samferdselsminister, Ketil Solvik Olsen.

– Skulle jeg fremheve noen, må det bli Ketil Solvik Olsen. Denne mannen har ikke sluttet å inspirere og motivere meg. Det er noe med den nesten gutteaktige nysgjerrigheten på alt som er mulig. I en verden hvor alle klager over ting som ikke lar seg gjøre i politikken, så prøver han å gjøre plass til det. For at utviklingen skal gå så fort som over hodet mulig, fortellerSeres.

– Redde oss fra et digitalt helvete

Men hvem skal komme med de gode idéene for fremtiden?

– Få av de vi har snakket med er millenials, det vil si fra den generasjonen som vi tror skal komme å redde oss fra det digitale helvete vi går inn i. De fleste av de vi har snakket med er folk som har levd lenge i gamle strategier. Til tross har de vanvittig spennende ideer for fremtiden, sier Seres.

Hun forteller at alder er irrelevant, men mener det handler om læringsevne og viljestyrke.

– Jeg tror fremtiden krever at vi bruker alle de gode hodene vi har, både unge og gamle.

Spennende gjester i andre sesong

Første episode av andre sesong blir publisert mandag 2. oktober. Podkasten tar derfor en pause i uken som kommer. Podkast-redaktør i Oslo Business Forum, Kristine Masdal Aadne avslører at det blir flere kjente navn og profilerte næringslivsledere med i sesongen.

–  I andre sesong av ‘De som bygger det nye Norge’ har vi hevet kvaliteten på produksjonen i alle ledd. Det blir bedre lyd, et nytt designmessig uttrykk og flere nytenkende profiler. Vi får blant annet besøk av en spennende leder som er blitt kåret til Norges mektigste kvinne flere ganger. I tillegg kommer direktøren for Forskningsrådet. Og har du hørt om robotrektoren? Dette og mye mer får du høre mer om fra oktober. Vi ser frem til å publisere spennende innhold som jeg ikke tror du vil finne andre steder, sier Aadne.