Teknologi må ligge i bedriftens DNA

Det forteller Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken. Han har jobbet med digitalisering og endringsledelse hele sin karriere og valgte bankbransjen nettopp fordi det var vanskelig.

– Det var en ultimat utfordring, nemlig å forstå det finansielle, det strategiske og teknologisiden i det. Hvordan det faktisk henger sammen. Det er det som trekker mange mot denne sektoren, forteller han.

Endringsprosesser i sentrum

I den siste episoden av ’De som bygger det nye Norge’ forteller Hernæs om hvordan han og Skandiabanken jobber med endringsprosesser internt i bedriften.

– Det handler om å ikke gi seg. Man må jobbe målrettet og strukturert over lang tid. Skal du drive endring fra noe kjent til ukjent må du først erkjenne at det kommer til å bli et motbakkeløp. Noen kommer til å spenne ben på deg og slå deg litt fra siden på hvert eneste steg på veien, forteller Christoffer Hernæs.

Han påpeker også viktigheten av å være forberedt på smerte. Hvis ikke bør du finne på noe annet enn å drive med innovasjon.

– Du må tåle å bli mislikt, du må tåle å tale folk midt i mot, utfordre etablerte sannheter, men samtidig deg selv og din egen overbevisning. Av og til tar du feil. Det å vite når man faktisk tar feil underveis er også et viktig element, sier han.

To konkurransefortrinn som gjelder

Vi får høre hva digitaliseringssjefen gjør for å komme i gang med endringer.

– Det er et klassisk godt spørsmål som jeg ikke har noe enkelt svar på. Jeg tror man først og fremst må sette seg ned og vite hva man egentlig forsøker å løse for kundene, sier Hernæs.

Og mener det er kun to konkurransefortrinn man bør streve etter.

– Man har to konkurransefortrinn: evnen til å forstå kundene og evnen til å løse problemet som kunden har. I en digital verden gjelder dette mer enn noensinne.

Setter kundene i fokus

Christoffer Hernæs påpeker at det er lett å la seg begeistre siden det finnes så mange teknologier der ute.

– Man må tenkte over følgende: Hvilken gevinst vil implementeringen av teknologien gi til mine eiere? Internt? Gir det stolthet og kultur til de ansatte? Men til syvende og sist; hva betyr dette for kundene?

Hernæs forteller at Skandiabaken har erkjent at de ikke er et teknologidrevet selskapet, men et kundedrevet selskap.

– Det handler om å prøve. Hvor galt kan det egentlig gå? Så lenge man har fokus på en sikker og stabil plattform. Har man grunnmuren på plass er det bare å teste på, samt hele teste ut MVP (minimum valuable product), som har blitt en av de nye buzzordene. Det gjør at kundene våre hele tiden kan få gi tilbakemeldinger på produktet i en tidlig fase og får vært med på utviklingen av våres produkter, forteller Christoffer Hernæs.

Satsingen har gitt avkastning

Det er ingen tvil om at denne tilnærmingen har gitt avkastning for Skandiabanken. Norsk kundebarometer har kåret dem til banken med de mest fornøyde kundene, hele 16 år på rad.

Det er på grunn av brand ambassadors. I stedet for at 1000 personer skal like deg, skal 100 elske deg. Dette har Skandiabanken jobbet strukturert med i lang tid før jeg kom dit og det er en utrolig spennende kultur å jobbe innenfor.

Dette og masse mer får man høre om i episode 6 av podcasten ’De som bygger det nye Norge’.

Dette er spennende fordi:

  • Bankbransjen går gjennom store teknologiske og organisatoriske endringer. Hva tror Christoffer og Skandiabanken om disse endringene?
  • Skandiabanken har hatt de mest fornøyde kundene hele 16 år på rad. Hvordan har de klart dette?

I denne episoden vil du lære:

  • Hvordan Christoffer og Skandiabanken jobber med endringsledelse, digitalisering og implementering av ny teknologi i egen organisasjon.
  • Hvorfor man ikke bør prøve å dilte etter internasjonale suksesser som Facebook og Google, samt hvorfor man bør satse på egne styrker.
  • Christoffer sine beste tips for å lykkes i årene som kommer.