Slik tenker du mer sirkulært

– Neste stegs industrialisering handler om å utvikle forretningene til mer bærekraft og bedre økosystemer som henger sammen, sier Cathrine Barth.

I den nyeste episoden av podkasten ´De som bygger det nye Norge´ har Silvija Seres invitert Cathrine Barth. Hun er selvstendig rådgiver for teknologiselskaper og byggebransjen. Nå hjelper hun dem med å tenke nytt – og grønnere.

– Det er en motsetning i seg selv å få mennesker eller miljøer til å skape noe de ennå ikke vet hva er.

Ifølge Barth er det en utfordring å lage metoder som gjør at mennesker kan samarbeide og lage noe de fremdeles ikke vet hva er, men være enige om det.

– Da bruker jeg fortellingen, ikke bare som inspirasjon, men som en drivkraft for å lage bilder vi kan sette oss inn i – og lage bilder som gjør at vi blir enige om hvordan noe skal være. Fortellingen er en enormt effektiv måte for å få folk til å jobbe sammen på.

«Byggebransjen ligger langt bak teknologisk»

– Den kapasiteten vi har til å skape det nye, altså det å drive med digitalisering og teknologiutvikling, har ikke noen verdi om vi ikke løser klode- og klimaproblemer, og de større samfunnsproblemene.

Og byggebransjen ligger så langt bak i den teknologiske utviklingen, at det bare er fiskeri og landbruk som ligger lenger bak. Barth spør seg hvordan man kan benytte teknologien for å gjøre denne industrien mer miljøvennlig.

– Neste stegs industrialisering handler om å utvikle forretningene til mer bærekraft og bedre økosystemer som henger sammen. Vi må finne gode økonomiske løsninger på å bruke ting mindre, lenger og smartere, sier Cathrine Barth.

Derfor må vi tenke enda mer sirkulærøkonomi

Den sirkulære økonomien kan ses på som et prinsipp med mål om å beholde ressurser i økonomien lengst mulig gjennom redusert råvarebruk, avfall, utslipp og energiforbruk. I tillegg skal produktet helst gjenbrukes.

– Vi har alle et ansvar for hvordan vi selv lager vårt sirkulære fingeravtrykk. Jeg tenker det er motsvaret til et fotavtrykk. Vi må begynne å se på hva som er mitt avtrykk og hva som er min verdikjede. For kan man begynne å gjøre noe? Alle kan gjøre noe via sitt bittelille system.

Barth håper handelen er i ferd med å nå sine siste dager hvor det handler om selge mest mulig varer.

– Jeg tror vi vil se flere leasing- og leietjenester flere steder på personmarkedet. Ta for eksempel Filippa K. De har en tjeneste der du kan leie klær i stedet for å kjøpe dem.

Og potensialet er stort, ifølge Barth, som viser til friluftslivsbransjen.

– Hva med å lage steder der du kan lease telt og annet friluftsutstyr i stedet for å eie, sier Barth og legger til.

– Til syvende og sist tror jeg det kommer an på hva som er opplevd verdi. Og når deleøkonomien gir deg flere fordeler. Vi må jobbe med brukeropplevelsen ved å være et delingsmenneske, hvor jeg tror vi bygger nye identiteter gjennom delingsøkonomien. Når du driver med forretningsutvikling må du alltid lage forventning pluss én. Ja vel, du digitaliserer, men hva skal være den opplevde fordelen være når du driver med digitalisering?

Trenger du å tenke mer sirkulært? Sjekk ut disse rådene

Har du en jobb der det er behov for å tenke nytt, annerledes og sirkulært på nye forretningsmodeller? Da har Barth to råd til deg:

  1. Hver gang du snakker om hva slags klimafotavtrykk du etterlater deg, start også med å lete etter hva som er ditt sirkulære fingeravtrykk. Altså hva du kan skape selv – der du er. Det kan være en god start for å begynne å tenke på hvordan vi kan gjøre ting annerledes.
  2. Du trenger ikke finne opp hjulet på nytt for å tenke sirkulært. Man må gjennom det grønne skiftet, men man trenger hverken å gjøre det i åpen ledergruppe eller på et åpent allmøte med de ansatte. Men finn mulighetsrommet ditt – kanskje hindringen ligger på ditt eget regnskapskontor?

Dette er spennende fordi:

  • Det kan være krevende å presentere noe du ennå ikke vet hva er. Cathrine Barth har en teknikk for hvordan mennesker bedre kan jobbe sammen mot noe ukjent, og samtidig være enige om målet.
  • Sirkulær økonomi og delingsøkonomien er i full fart på vei inn i samfunnet, og står sentralt for mye av utviklingen i tiden fremover.

I denne episoden vil du lære: