Slik revolusjonerer vi dagligvarebransjen

Hvordan utfordrer man en tradisjonell og etablert bransje med 20 tomme hender? Det forteller Kolonial-gründeren Karl Munthe-Kaas om i podcasten ‘De som bygger det nye Norge’.

I podcast-episoden trekker Silvija paralleller mellom Kolonial og Ruters holdning til å endre industrier. For Ruter handler det ikke lenger om transport, men om mobilitet, sa Bernt Reitan Jenssen i første episode. Men hva gjør Kolonial annerledes?

– Vår visjon er å revolusjonere norsk dagligvare. Det er mulig med nett siden det forandrer verdikjeden fundamentalt, forteller Munthe-Kaas.

Endrer verdikjeden

Som samfunnsøkonom trekker han også frem den samfunnsøkonomiske verdien av å handle på nett.

– Man kan lage et kundetilbud som er såpass mye bedre enn det man hadde opprinnelig. Det man sparer er tid. Dagligvare på nett var ikke mulig på for eksempel 90-tallet på grunn av teknologi. Men når smarttelefonen kom og båndbredden ble god nok ble det mulig å endre på verdikjeden. Man har muligheten til å vite hva kundene vil ha mye lenger opp i verdikjeden, sier han.

Skaper samfunnsutfordringer?

Dagligvare på nett kan også skape utfordringer. For noen kan dagligvarehandelen være en sosial opplevelse og ”kassajobben” den eneste jobbmuligheten, påpeker Silvija i podcasten.

– Det sosiale er en individuell preferanse. Om 30 år vil det også være butikker. Noen vil kanskje miste møteplassen sin, men hvis det er et grunnleggende behov vil man nok fylle det på en annen måte. Personlig mener jeg at netthandel er noe av det mest sosiale som finnes. Man sparer massevis av timer som man kan bruke på venner og familie, sier Munthe-Kaas.

Kolonial har også generert hele 500 arbeidsplasser allerede.

– Det er klart, etter hvert som vi vokser kommer vi til å for­­vrenge noen butikker. Men det er mange faktorer som kan gjøre at det blir et tøffere marked. Da vil det bli noen butikkjobber som blir borte, men noen lager- og sjaførjobber som kommer til, forteller han.

Karl påpeker også at det gir noen samfunnsøkonomiske virkninger, som man ikke kan måle.

– Vi er faktisk billigst i Norge, så hvis all mathandel gått over nett hadde totalmarkedet for dagligvare falt i BNP, men det ville generert tusenvis av gratis timer som ville tilfalt folket. Dette er det konsumentoverskuddet som ikke dukker opp på et nasjonalregnskap, sier han.

Dreier det seg om teknologi?

Vi får også høre om hvordan det teknologien forandrer både ledelse, organisasjonsstruktur og forretningsmodeller.

Det er mye der ute som prøver å komplisere det. Det blir viktigere å forenkle det. Teknologi er et virkemiddel, men det må være integrert. Moderne ledere må kunne vite hva teknologien kan gjøre, men de beste lederne i dag er nok ikke så forskjellige enn for 20 år siden, sier han.

I podcasten vil du også høre om Karls tanker rundt entreprenørskap, hvordan det har forandret seg de siste årene, hvordan digitaliseringen påvirker samfunnsøkonomien, hva vi kan lære av hans store helt Elon Musk og masse mer.

Dette er spennende fordi:

  • Kolonial er allerede verdsatt til én million kroner og omsetter for over 15 MNOK i uken til tross for å ha startet opp så sent som i 2013.
  • Karl og de ni andre gründerne i Kolonial har utfordret en tung og tradisjonell bransje gjennom et digitalt tankesett.

I denne episoden vil du lære:

  • Hvilke elementer som er viktig for å bygge en god organisasjonsstruktur.
  • Hvordan digitalisering og handel på nett kan skape samfunnsøkonomiske ringvirkninger.
  • Hvordan man kan drive innovasjon og entreprenørskap ved å sette kundens utfordringer i fokus.
  • Karls beste tips til å lykkes i den digitale transformasjonen.