Særnorske fordeler, strategiske samarbeid og internasjonal suksess

– Du sammenlikner oss med Silicon Valley og det er morsomt at du gjør det, men da må du forstå forskjellene på Norge og Silicon Valley, forteller Eldar Hauge i Indra Navia.

I episode 9 av podcasten ’De som bygger det nye Norge’ forteller Indra Navia-sjefen om deres suksess med å levere kommunikasjon-, tårn- og landingssystemer rundt om i verden. Til tross for å være et lite norsk selskap med 200 ansatte, har de passert imponerende 120 land på kundelisten. Men alt skulle ikke tilsi at det ble sånn.

– Tilbake i 2008 var selskapet i praksis konkurs. Det var snakk om å dele det opp og selge det ut. I stedet gjennomførte vi en ganske frisk restruktureringsprosess, der vi snudde alt på hodet. Deretter har vi brakt dette til et veldig lønnsomt selskap, forteller Eldar Hauge.

Selskapet har røtter tilbake til 1916, men har etter diverse fusjoner og oppkjøp endt opp som det vi i dag kjenner som Indra Navia. Det spanske selskapet Indra eier i dag selskapet, og er en viktig strategisk eier, i følge Hauge.

– Man kunne frykte at mange arbeidsplasser ville flyttes til Spania, men det motsatte har faktisk skjedd, sier han.

Strategiske samarbeid

I podcast-episoden trekker Silvija frem at det kan være vanskelig å drive teknologisk innovasjon i denne bransjen, da fly kanskje er det siste man vil eksperimentere med. Hvordan klarer Eldar å skape en ’sence of urgency’?

– Vi har strategiske samarbeid med våre kunder der vi setter oss ned og ser flere år inn i fremtiden. Hvor bør våre systemer gå hen? Hva skal vi bruke våre utviklingspenger på? Hvilke nye konsepter er det interessant å få til? Vi bringer teknologikompetansen og de bringer den operative kompetansen, sier han.

Særnorske fordeler

Podcast-serien ’De som bygger det nye Norge’ har som hensikt å trekke frem gode, norske historier, samt å trekke frem hva vi i Norge er gode på. Her er Hauge klokkeklar.

– Vi reiser rundt i verden med en voldsom troverdighet og respekt. Nordmenn er ansett som redelige og kompetente. Vi anses som tidlig brukere av ny teknologi. Er teknologien blitt tatt i bruk og dokumentert at fungerer i Norge, er det et veldig godt salgsargument å ta med seg ut i verden, sier han.

Dette skiller oss fra Silicon Valley

På spørsmål om hva det er som skiller oss fra Silicon Valley, trekker Hauge på smilebåndet.

– Silicon Valley er en smeltedigel av en annen verden. I veldig stor grad kommersielle teknologier der det går veldig fort. De har et nettverk som vi aldri vil klare å etablere i Norge og tilgang på kapital og industriell kompetanse i en helt annen målestokk enn vi noen gang klarer å få til i Norge, forteller han.

I podcasten diskuterer Eldar og Silvija hva som skiller en norsk og amerikansk gründer, hvordan Indra Navia må operere i avanserte innkjøpsprosesser, hvordan politikerne kan legge til rette for enda mer internasjonal suksess og masse mer.

Dette er spennende fordi:

  • Indra Navia har passert hele 120 land på kundelisten.
  • Man har klart å skape en stolthet og konkurranseevne i en tøff internasjonal konkurranse.

I denne episoden vil du lære:

  • Hvordan man kan lykkes i å konkurrere internasjonalt fra lille Norge.
  • Hvilke tiltak Eldar mener må til for å generere enda flere arbeidsplasser.
  • Hvilke særnorske fordeler man kan dra nytte av.
  • Eldars beste råd til å lykkes i tiden som kommer.

Hør episoden her: