Hvordan ta smartere og mer effektive beslutninger basert på data

Mange virksomheter sliter med å forstå hvilke markedstiltak som faktisk leverer avkastning. Bente Sollid Storehaug tilbyr nordiske selskaper en sterk algoritmisk attribusjonsteknologi som måler effekt på tvers av digitale kanaler og enheter. Hvor kommer de beste kundene fra og hvilke kanaler er det egentlig som bringer digital omsetning?

I den nyeste episoden av podkasten ’De som bygger det nye Norge’ har Silvija Seres invitert Bente Storehaug. Den erfarne seriegründeren, styregrossisten og investoren ble allerede som 19-åring redaktør for lokalavisen Kyst-Nytt.

– Da jobbtilbudet overraskende kom, kjente jeg nesten på en følelse av angst. Jeg fikk to dager på å tenke meg om, men skjønte at jeg kom til å angre hvis jeg ikke tok jobben. Det var første gang jeg kjente på et liv utenfor komfortsonen, sier hun.

Bente har startet mange selskaper innen IT og media, men er kanskje best kjent for selskapet Digital Hverdag. Hun ble rikskjendis over natta og fikk tilnavnet ”internett-dronninga” da selskapet vokste raskt, fusjonerte og deretter børsnotert i Stockholm med en markedsverdi i milliardklassen. Selskapet er i dag bedre kjent som Bouvet ASA.

Sin største aha-opplevelse fikk hun som 25-åring. Hun husker fortsatt sitt første møte med internett.

– Jeg kommer sannsynligvis aldri til å oppleve noe større enn den dagen jeg skjønte at dette kommer til å forandre vår kommunikasjon, søk og deling av informasjon, forteller hun.

Bente Storehaug og Silvija Seres fant raskt tonen under innspillingen av podkasten.

Finner hvilke markedstiltak som fungerer

I dag er Bente administrerende direktør og partner i teknologiselskapet Wizaly Nordic, et selskap som tilbyr datadrevet attribusjon. Mer enn 20 algoritme-spesialister og dyktige ingeniører legger grunnlaget for en av verdens beste attribusjonsteknologier. Wizaly har hovedkontor i Paris. Teknologien måler effekt av digitale medieinvesteringer og avanserte algoritmer gir kreditt til de kanalene som bidrar i konverteringsbanene. Denne typen sterke innsiktsplattformer vil transformere mediebyrå-bransjen. Data blir annonsørenes viktigste beslutningsstøtte og attribusjon årsaksforklarer hva som virker og ikke minst hvilke medinvesteringer som aldri leverer noen verdi for annonsøren.

– Maskinlæring og kunstig intelligens vil i økende grad erstatte medie-rådgivernes synsing og anbefalinger. Den som eier attribusjonsmodellen, eier også budsjettet, sier produktdirektøren hos Amazon. Vekst og kundelojalitet vil bygges gjennom sterke markedsføringsteknologier. Dette er et uhyre spennende landskap å jobbe i akkurat nå, forteller Bente.

I podkast-episoden med Silvija Seres blir dette et stort samtaleemne.

– Man er vant til å se på det siste klikket i en digital kundereise, men det blir like upresist som å gi all kreditt til spissen på fotballbanen. En konvertering har gjerne et forløp, noen kanaler starter kundereisene, andre assisterer underveis, mens noen kanaler nødvendigvis får æren av å konvertere. Digitale kundereiser inneholder mange berøringspunkter, både visninger og klikk, ulik dybde og intervaller og gjerne flere enheter i én og samme konverteringsbane. Kanskje starter researchen på mobil, mens bilforsikringen kjøpes via desktop. For store annonsører er det avgjørende å kunne analysere kundereisene og gjøre mer av det som maksimerer målene for markedsføringen.

I en kompleks medieverden med millioner av berøringspunkter må maskinlæring og mønstergjenkjenning hjelpe virksomhetene til å forstå hvilke tiltak som faktisk fungerer i en markedskampanje.

– Den algoritmiske attribusjonen fordeler en verdi til hvert enkelt berøringspunkt gjennom hele kundereisen. Så summerer algoritmene opp hvilke kanaler som leverer verdi og avkastning, sier hun. Innsikten legger grunnlag for faktabasert og verdifull forretningsutvikling. De store digitale ny-monopolistene endrer både bransjer og forretningsmodeller fordi de er overlegent best på kundeinnsikt.

– Hva leder til en konvertering? Det kan være en kombinasjon av programmatisk annonsering hos nettavisene, Google SEO eller betalt søk, Facebook, affiliates, e-post, prissammenligningstjenester, innholdsmarkedsføring og mer. Digitale kanaler vokser i omgang. Vi trenger derfor å forstå hvordan hver og en av disse bidrar til de målene man setter for sin markedsføring, forteller Bente.

Slik bør du bruke data til å utvikle virksomheten

Datadrevne virksomheter analyserer data i sanntid. Vi har lange tradisjoner for levere deskriptive analyser. Vi ser bakover og forklarer hva som skjedde. Nå skal dataene hjelpe oss til å predikere, aller helst skal vi være preskriptive og bruke dataene til å oppnå en ønsket handling. Salg og markedsføring har forlengst smeltet sammen til en og samme disiplin, påpeker Bente.

Disse tre faktorene vil påvirke norsk næringsliv

I podkast-episoden trekker Bente frem tre områder hun mener vil skape store endringer for norsk næringsliv fremover.

– Vi bør skille mellom transformative teknologier og helt nødvendig digitalisering. Det digitale skiftet handler om å utnytte ulike teknologier til å drive mer effektivt, øke konkurransekraften og utnytte nye forretningsmuligheter. Så enkelt, så vanskelig. Arbeidsprosesser vil i økende grad automatiseres. Robotisering og kunstig intelligens vil bidra til økt effektivitet og bedre kundeopplevelser. Som forbrukere blir vi mer og mer utålmodige. Vi ønsker raske svar og raske leveranser. Digitale assistenter og chat-bots vil bidra til bedre kundeservice. Vi er bare i startgropen av dette store skiftet. Det vil skje en rivende utvikling fremover, sier hun.

– De digitale økosystemene vil integreres sømløst med den fysiske verden. VR og AR er helt i sin spede begynnelse. Facebook satser mye på dette området. Om Zuckerberg får rett, vil både smarttelefonen og fysiske TV-apparater forsvinne om noen år. Istedet laster vi opp en virtuell skjerm til 1 dollar og konsumerer interaktivt innhold hvor enn det måtte passe, sier Bente Sollid Storehaug.

Dette er spennende fordi:

  • Data, maskinlæring og kunstig intelligens er selve grunnlaget for alle virksomheters vekst
  • Sterke algoritmiske innsiktsplattformer er hva vi kaller transformativ teknologi. Evnen til å utnytte kundedata vil avgjøre hvem som vinner kampen om fremtidens kunder

I denne episoden vil du lære:

  • Hva datadrevet attribusjon er og hvordan man kan utnytte teknologien til sin fordel
  • Hvordan maskinlæring og kunstig intelligens skaper nye vinnere
  • Bentes beste tips til tiden som kommer