Hvordan skaper man den nye jussen? – Johan Dolven, HELP Forsikring

— Lovene er ikke skrevet for den digitale verden, forteller administrerende i HELP, Johan Dolven. Han er dagens gjest i ‘De som bygger det nye Norge’.

Bare i fjor var det 3000 som brukte de digitale tjenestene til HELP for å lage sitt eget testament. Et stort antall gjorde det samme for å lage samboerkontrakt og kjøpsavtaler. Likevel forteller Dolven at slik de jobber i dag, ikke vil være konkurransedyktig noen få år frem i tid.

I episode #37 av ‘De som bygger det nye Norge’ møter du administrerende direktør i HELP Forsikring, Johan Dolven. Sammen med programleder Silvija Seres snakker de om samfunnet i endring, det nye lovverket og hvordan man kan digitalisere jussen. Hør episoden i boksen til høyre.

Startet med testamentet

Advokatbransjen er for mange kjent for å være en relativt konservativ bransje. I tillegg til Lawbotics og noen andre aktører på markedet har HELP vært et av selskapene som har prøvd å dytte bransjen til å bli mer digitalisert.

Men hvor starter man?

HELP startet med å stille seg spørsmålet: «Hva kan vi gjøre som gjør at kundene merker størst forskjell?». Svaret ble «Smart-testament».

— Et smart-testament er når kundene våre fyller ut et skjema ved å svare på mange spørsmål om deg selv og livet ditt. Og ut fra dette kommer det et godt juridisk testament. Dette er et eksempel på at advokatene våre sparer mye tid, samtidig som kundene slipper å snakke med en advokat om de personlige tingene, forklarer han.

Dolven forklarer at man i første omgang ikke kan finne perfekte løsninger, men at man må jakte etter løsninger som er gode nok. Derfor har målet til HELP vært å lage løsninger som 80 prosent av kundene er fornøyd med. HELP-sjefen forklarer det slik:

— Hvis man skal gå etter 100 prosent blir kompleksiteten for stor, som betyr at man aldri får lansert, forklarer Dolven.

— Har ikke råd, til å ikke gjøre noe

HELP Forsikring er det eneste forsikringsselskapet i Skandinavia med advokathjelp som spesialområde.

Fra de startet i 2005 har selskapet gjennomgått flere større og mindre endringer. Likevel mener toppsjefen at dette ikke er godt nok.

— Slik vi jobber i dag vil ikke være konkurransedyktig få år frem i tid, forteller han.

Derfor har Dolven engasjert hele virksomheten når de nå skal finne løsningene som kan ta dem inn i fremtiden. Om ikke lenge arrangerer han derfor et  «ideathon». På ideathonet skal de bruke én dag på å komme frem til fem ideer. Disse vil bli avgjørende for hvor HELP går de neste fem årene.

— Vi vil velge én idé som er kortsiktig og to som er langsiktige strategier.

Når programlederen spør om det vil bli dyrt, svarer Dolven tydelig:

– Vi har ikke råd til å ikke gjøre noe!

Denne episoden er spennende fordi:

  • Advokatbrasjen er en konservativ bransje.
  • Lovene er ikke laget for den digitale verden.
  • HELP bidrar til økt rettssikkerhet gjennom å gjøre juridiske tjenester tilgjengelig for folk flest.

I denne episoden kan du lære:

    • Hvordan man kan skape den nye jussen.
    • Teknologi og lovgiving.
    • Om HELP og deres tjenester.