Hvordan skape suksess gjennom feiling

Karianne Melleby og Telenor-eide Comoyo skulle ta opp kampen mot Netflix og HBO. Men etter bare to år og noen hundre millioner kroner senere var fiaskoen et faktum. Slik skaper man suksess basert på feiling

I den nyeste episoden av podcasten ’De som bygger det nye Norge’ er Karianne Melleby invitert som gjest. Hun ledet tidligere Comoyo Film og TV, startet opp av Telenor i 2011, med intensjoner om å selge inn tjenesten til selskapets bredbåndskunder. Satsingen skulle ta opp kampen mot internasjonale aktører som Netflix og HBO.

– 3. januar 2011 fikk vi godkjennelse av styret om å sette i gang. Da satt vi åtte mennesker i et rom, med en hvit tavle og skikkelig god forankring. Det var en fantastisk dag som jeg aldri kommer til å glemme, forteller Karianne.

Ville satse stort på film
Prosjektet med arbeidsnavnet Comoyo hadde en svært lovende start, og er utgangspunktet for det som i dag er blitt Telenor Digital.

Vi hadde definert noen tjenesteområder hvor vi mente at Telenor hadde noen fortrinn. Den ene var filmtjenesten som jeg fikk ansvaret for å bygge i tillegg til noen på lagrings- og kommunikasjonstjenester. Vi så at meldingstjenester som vi kjenner på Facebook og Whatsapp begynte å øke og at det kunne bli en utfordring for vår egne SMS-tjenester, sier hun.

Så kom Netflix: tidligere, raskere og billigere
Da arbeidet med å utvikle tjenestene startet, hadde Karianne med seg noen sterke, svært prinsippfaste personligheter på laget .

Det har jeg lært veldig mye av senere. ”Never comprimise on your product” er ekstremt viktig og var noe vi fikk tilført utenfra. Skal man lage en internettjeneste må man forstå at man må måle på andre ting enn tidligere. Det har vi lært mye av. Du flytter deg fra et business case hvor man måler nåverdi til å lage noe man ikke helt vet hva er. Men det er noen regler som må til for å skalere opp virksomheten. Begynner vi å lage kompromisser på disse reglene faller alt sammen, forteller hun.

De endte opp med å sette seg i en vanskelig situasjon. Hva skulle Telenor gjøre med de gamle inntektene? Og hva var riktig timing for å gjøre den store endringen med å flytte til internettdistribusjon? Så kom Netflix både tidligere, litt fortere og til en lavere pris enn det Karianne & co hadde forutsett. Da ble situasjonen enda verre.

Slik bidro Comoyo til andre suksesshistorier
Men historien stopper ikke der. Flere av suksesshistoriene til Telenor ville ikke vært mulig uten erfaringene fra Comoyo.

Tjenesten vi i dag kjenner som Min Sky kommer fra den tiden. Satsingen har vært en viktig driver både for å lære Telenor hvordan man lager gode tjenester, hvordan man får god distribusjon og hvordan man kan skalere den opp. Men det er likevel mange ting man ikke har fått til, sier hun.

I podcast-episoden diskuterer Karianne og Silvija hvordan man kan drive innovasjon i små og store selskaper gjennom å teste og hvorfor å prøve og feile er den eneste måten til læring.

Mot slutten av podcasten kommer Karianne med en oppfordring til det norske næringslivet:

– Hjelp hverandre. Ikke prøv å kjempe i mot. Når noen stikker ut nesa og sier ”jeg har tenkt til å ta over verden”, så ikke le. Bli nysgjerrig og se hvordan du kan hjelpe til. Da kan vi få det til, avslutter Karianne.

 

Denne episoden er spennende fordi:

  • Karianne var direktør for Telenors storsatsing Comoyo, som skulle ta opp kampen med blant annet Netflix
  • De satset mange hundre millioner kroner og feilet, men det la grunnlaget for andre suksesshistorier

I denne episoden vil du lære:

  • Hvordan man kan skape suksesshistorier basert på feilsteg og fiasko
  • Hvordan man kan skape en god innovasjonskultur
  • Hvordan man kan skape endring i en stor organisasjon
  • Kariannes beste tips til å lykkes som leder