Fra damp til digital – derfor vinner teknologioptimistene

Espen Andersen er førsteamanuensis ved Institutt for strategi på Handelshøyskolen. Han mener at det er liten grunn til å være negativ til den digitale transformasjonen.

– Det er en som heter Landes som har skrevet en bok om økonomisk utvikling og teknologi. Han sier at det er optimistene som vinner fordi pessimisme har ikke noe annet å tilby enn tilfredsheten av å ha hatt rett, forteller Espen Andersen.

Forandrer, ikke ødelegger

Musikkbransjen er et eksempel på en bransje som har blitt forandret, men ikke ødelagt av teknologi.

– På 10 år, fra 1999 til 2009, så sank platesalget med 50 prosent. Katastrofe for musikerene. Hva skjedde med musikerne? Jo, antallet musikere i Norge økte med 28 prosent. Det er mye lettere å bli rockemusiker eller rytmisk musiker nå fordi du kan gjøre all ting fra en PC istedenfor et studio, sier han.

Andersen er klar på at forretningsmodellen endret seg, men bransjen har på ingen måte blitt ødelagt av digital distribusjon av musikk.

– Inntekten til musikerene i gjennomsnitt gikk opp 68 prosent, justert for inflasjon. Før var konsert noe du ga fordi du skulle selge plater. Når er en plate noe du gir ut for å få folk til å komme på konsertene dine. Prisene på konsertene har tredoblet seg i den perioden imens platesalget går rett i bøtta, sier Andersen.

– Skal du selge noe må du selge noe det er mangel på. Det er ikke mangel på musikk tilgjengelig på nett for det har blitt så billig og lett å få tak i, men det er mangel på opplevelsen med artisten, forklarer BI-professoren.

Silvija Seres og Espen Andersen fikk en god tone under podcast-serien “De som bygger det nye Norge”.

Fra damp til data

Han har for lengt lært hvordan teknologien har gitt en enklere arbeidshverdag. Likevel opplever han at det generelt tar lang tid å ta i bruk ny teknologi.

– Det tar lang tid å ta teknologien i bruk og det er nok derfor jeg oppfattes som litt masete fordi jeg er fryktelig utålmodig, forteller han.

Andersen sier at han selv sendte sin første e-post i september 1985 og var ansvarlig for å innføre e-post på BI i november 1985. I 32 år har Handelshøyskolen BI hatt e-post og delte kalendere.

BI-professoren forteller om den første industrielle revolusjoner som starten på slutten av 1700-tallet med dampmaskiner for å få vann ut av gruver i England. Etter hvert ble det vannkraft og dampkraft og ble grunnlaget for den første industrielle produksjonen.

– Så fikk man elektrisitet. I begynnelsen lagde man en stor motor for slik er det alltid med ny teknologi, du kopierer den gamle teknologien. Det tok 40 år fra det ble innført strøm til man forsto at de ikke trengte å plassere maskinene etter hvor ting hadde vært i taket.

– Den teknologien vi opplever frem til vi er 20 opplever vi som helt naturlig. Den teknologien som kommer mellom vi er 20 og 30 opplever vi som spennende. Den som kommer etter fylte 30 er på en måte mot naturens orden. Hvert fall de første 10 årene til vi finner ut at det egentlig var ganske greit likevel. Jeg tror det er mye vanetenking der ute.

Dette er spennende på grunn av:

  • Espen Andersens innsikt om historiske, teknologiske drivere for endring.
  • Alle endringene som skapes i bransje etter bransje, med hovedvekt på musikkbransjen.

I denne episoden vil du lære:

  • Hvordan teknologi endrer forretningsmodeller og kundeatferd.
  • Hvordan man kan utnytte særnorske konkurransefordeler i et globalt marked.
  • Hvordan teknologi endrer fundamentale måter å lære på.
  • Espens tre beste tips til tiden som kommer.