Det er dumt å begynne et sted Norge ikke har historie

Investor og seriegründer Erik Langaker har alltid fortsatt å satse, ta store sprang og investere. Slik bygget han opp flere norske næringslivssuksesser. 

Som 21-åring på 1980-tallet avsluttet seriegründer Erik Langaker studiene for å bli en av gründerne og investorene bak Delphi Economics. Siden den gang har han grunnlagt flere norske teknologiselskaper. I episode 28 av podkasten `De som bygger det nye Norge` er han gjest. 

– Det har hele tiden vært teknologien, og nysgjerrigheten rundt den, som har drevet meg, selv om jeg har arbeidet mye de finansielle sidene av bedriftsetablering også.

Men Norge ble for lite for Langaker. Og bare to år etter salget av Delphi flyttet han til London for å fortsette karrieren.

– Vi grunnla en investeringsbank, bygget den opp og krasjet i en vegg. Da måtte jeg redefinere business-karrieren min og fant tilbake til teknologi – og noen nære venner som hadde samme fokus.

Etter mer enn ti år i utlandet søkte Langaker tilbake til Norge. Og etter oppstarten av Payex Gruppen kom han i kontakt med TV2 – og selskapet til TV2-værmelder Siri Kalvig, Storm Weather Centre. Noe som senere skulle bli det vi i dag kjenner som StormGeo. I 2007 gikk Langaker inn på eiersiden i selskapet gjennom å erverve cirka 50 prosent av aksjene. 

Begynte å levere til store norske næringer

På den tiden var det landets eneste kommersielle værmeldingstjeneste med kunder som TV2 og VG. De sto også for det meste av omsetningen på nær 30 millioner kroner. Ni år senere, i 2016, har StormGeo flere ganger doblet omsetningen – og omsatte dette året for nærmere en halv milliard kroner. Resultatet er i samme periode økt mer enn 20 ganger. 

I løpet av de ti siste årene har selskapet delvis byttet kurs. Nå retter de seg hovedsakelig mot kunder i offshore- og shipping-industrien som har et behov for værvarsling og konsekvensanalyser.

– Da jeg kjøpte meg inn i StormGeo, begynte vi i noen grad med den tradisjonelle energinæringen. Da så vi på hvordan regn påvirket elver som genererte vannkraft. Vårt nye hovedfokus ble i første omgang offshore-industrien i nordsjøen, sier han og legger til:

– Det er ekstremt mange talentfulle mennesker i selskapet. Det var på mange måter som en lite utviklet lekeplass for smarte folk. Men de klarte ikke å ta ut de siste ti prosentene fordi ingen hadde stilt spørsmålene: hva kan vi selge, til hvilken pris og med hvilken business-modell for å utnytte hele potensialet vårt?

Da Langaker kom inn i StormGeo kom nesten 70 prosent av inntektene fra TV2. Da satte han et omsetningsmål på 250 millioner i året – og en mer differensiert kundeportefølje.

– Vi så på et segment offshore, og sa at vi skulle bygge de beste produktene i verden for offshore-markedet. For oss handlet det å ha dyptgående kunnskap om hvordan de norske bedriftene i verdensklasse opererte.

Var kjempegode på vær – begynte å analysere risiko

Da Langaker begynte i StormGeo måtte det tas noen grep.

– I Norge var det uendelig mye kompetanse knyttet til bygging og operasjon av store skip og rigger – vår definerte nisje ble å forstå hvordan vi gjennom å koble værdata med spesifikke operasjons data for disse enhetene kunne hjelpe bedrifter med å øke løpende avkastning uten å øke den implisitte risikoen i operasjonen . Vi ble best å bygge risikostyringssystemer for disse industriene.

Det førte blant annet til at man ervervet et svensk selskap som analyserte hvordan skip oppførte seg i vannet.

– For et selskap som vil opp og frem, trenger de noen individer som klarer å bryte igjennom glasstaket og si at de ikke er redde for å satse. De trenger de menneskene som kan fortelle de gode historiene og faktisk kan fortelle deg hvordan verden potensielt vil se ut i morgen.

Med retningen StormGeo tok, var man heldige og fikk DNV GL på banen som partner – og etter hvert også en betydelig aksjonær.

 Erik Langaker: Derfor må du gjøre oppkjøp

– Hvis du er ung, og er skikkelig ambisiøs og har mulighet til å gjøre det som er nødvendig for å starte opp en bedrift, er det dumt å begynne et sted Norge ikke har en naturlig industriell historie.

Ifølge Langaker er det mye lettere å gjøre mer av noe som allerede er bra, i det landet du starter opp, og få anerkjennelse for det internasjonalt.

– Siden det bare bor fem millioner mennesker i Norge, er du tidlig nødt til å ta noen store sprang for å få tilgang til internasjonale posisjoner. Sammenlignet med oppstart selskap i andre store land, taper vi om vi ikke øker vårt eget fotavtrykk relativt raskt. Det lokale markedet er for lite for å bygge konkurransedyktige industriprodukter. Som lokal norsk investor blir du da veldig tidlig nødt til å identifisere mulige vinnerne, sier han og legger til:

– Når du trenger å vokse raskere enn konkurrenter i andre (store) land – tvinges man ofte til å gjøre noen oppkjøp. Det sikrer deg fotfeste i nye markeder som du kan utforske. Typisk vil du da kjøpe opp selskaper med gammel teknologi, men med mange kunder. Så vil du ta din (forhåpentligvis) overlegne teknologi, og introdusere inn i markedene, og vinne gjennom adopsjon av den nye teknologien.

I denne episoden av `De som bygger det nye Norge` kommer investor og seriegründer Erik Langaker med flere tips til deg som ønsker å investere.

Dette er spennende fordi:

  • Investor og seriegründer Erik Langaker har bygget opp flere norske teknologiske næringslivssuksesser, herunder Payex Group, Viken Fibernett og Stormgeo Group
  • StormGeo har gått gjennom en forvandling de siste ti årene

I denne episoden vil du lære:

  • Hvordan StormGeo byttet marked etter at Erik Langaker gikk inn på eiersiden i selskapet
  • Hvordan investor Erik Langaker tenker når han skal investere i selskaper
  • Erik Langaker gir tre råd til deg som er investor – eller vurderer å begynne og investere i selskaper