3 tips til å forstå kundenes behov

– Alle gründere og store bedrifter har utrolig mye å gå på, når det kommer til å lære seg og forstå hvordan folk egentlig tenker, forteller gründeren av Netlife Research, Jostein Magnussen.

Jostein Magnussen er mest kjent for å ha startet det digitale designbyrået, Netlife Research. Her har han jobbet med nett, brukervennlighet og digitale kanaler i over 17 år.  Før sommeren i fjor ble det kjent at Posten kjøpte Netlife Research og innlemmet selskapet i sitt system. Før helgen kunne man lese i Kampanje.com at Bring Dialog og Netlife Research begge endrer navn. Fra nå av skal Bring Dialog hete Netlife Dialog og Netlife Research endrer navn til Netlife Design.

Skap noe som er bedre enn forventet

I den nyeste episoden av ‘De som bygger det nye Norge’ snakker Magnussen om viktigheten av å ha sluttbrukeren i sentrum og hvordan man forener brukernes behov og målene bedriften har. Men hvordan får man til noe som er annerledes og bedre enn det kundene vet at de trenger?

TIPS 1: Ikke kompliser ting!

​Grunnen til at ting blir mer komplekst enn det trenger å være er todelt, forteller Magnussen.

– For det første er man ikke flink nok til å finne ut av hva brukerne egentlig trenger og at man overvurderer det. En bedrift tenker at kunden syns det er hyggelig å surfe rundt på nettsidene til bedriften. Hvor vedkommende kan se alle slags bannere og karuseller, så man bygger en nettside som det var en eller annen slags markedskampanje. Mens brukeren på den andre siden har et spesifikt behov.

Magnussen beskriver at de ikke bare kartlegger behov, men at de også tvinger bedriften de jobber sammen med til å prioritere disse behovene.

– Problemet er ofte at løsningene ikke blir spisse nok, forteller Magnussen.

TIPS 2: Ha sluttbrukeren i fokus

Når man skal lage digitale løsninger er det flere ting man bør huske på.

– Alle gründere og store bedrifter har utrolig mye å gå på når det kommer til å lære seg og forstå hvordan folk egentlig tenker.

Magnussen påpeker at man ikke må lage et fiktivt bilde av hvordan folk burde være.

– Da lager man digitale løsninger basert på et normativt menneske som ikke finnes. Da ender man opp med å skape et idealbilde av folk som ikke stemmer. For deretter å skylde på verden når løsningene man har laget ikke gir de resultatene man har forespeilet.

Magnussen påpeker at det viktigste man gjør når man utvikler digitale løsninger er å ha sluttbrukeren i fokus gjennom hele prosessen.​

TIPS 3: Les ReWork-boken

​– ReWork anbefaler jeg til alle. Den beskriver hvordan man skal tenke rundt hvilke problemer man skal løse for folk – at man skal man jobbe knallhardt for å løse problemet, og da mener forfatterne av boka at suksessen vil komme basert på det.

Magnussen forteller at det handler om å gå til kjernen i problemet i stedet for å pakke ting inn i en slags business:

– For eksempel at, «sånn må det være fordi sånn jobber de i silicon Valley». Det er en jordnær tilnærming. Så har de et annet prinsipp som går ut på at man vet mye mer om en problemstilling når du har startet med å prøve å løse den, enn før du starter.

– Si du skal lage en ny digital tjeneste, da kan du starte med å liste opp alle problemene, og etter du har gjort det, blir du så demotivert at du ikke klarer å gå i gang med oppgaven fordi du har avdekket så mange problemer. I stedet for bør man bare hoppe i det og begynne å lære. Problemene vil dukke opp, men da får du løse dem når de kommer, forteller Magnussen.

Dette er spennende fordi:

  • Jostein Magnussen er en av Norges beste foredragsholdere på fagfeltet brukervennlighet og digitale kanaler.
  • Det å forene brukernes behov og målene bedriften har er utfordrende.

I denne episoden vil du lære:

  • Tre tips til å forstå kunden
  • Hva du ikke må gjøre
  • Jostein Magnussens beste tips